Rottweiler - Seura-, suojelu- ja palveluskoira.

"Vanhimpiin koirarotuihin kuuluva rottweiler on peräisin roomalaisvallan ajoilta, jolloin niitä pidettiin paimenina ja karjanajajina. Roomalaiset legioonat toivat Alppien yli mukanaan koiria, jotka suojelivat ihmisiä ja kuljettivat nautakarjaa. Rottweilin seudulla ne joutuivat tekemisiin ja risteytyivät paikallisten koirien kanssa. Rottweilerin päätehtäväksi tuli nyt karjan kuljettaminen ja vartiointi sekä isännän ja hänen omaisuutensa suojelu. Rotu nimettiin vanhan saksalaisen Rottweilin kaupungin mukaan rottweilinteurastajankoiraksi. Teurastajat kasvattivat koiria vain suorituskyvyn ja käyttötarkoituksen perusteella. Ajan myötä syntyi erinomaisia karjakoiria, joita käytettiin myös vetokoirina. Kun 1900-luvun alussa etsittiin poliisin palvelukseen sopivia rotuja, kokeiltiin myös rottweileria ja huomattiin nopeasti, että se soveltui työhön erinomaisesti. Se hyväksyttiin virallisesti poliisikoiraksi vuonna 1910.

Rottweilerin jalostuksessa tavoitteena on erittäin voimakas koira, joka on väriltään musta selvästi erottuvin punaruskein merkein. Se on voimakkaasta kokonaisvaikutuksesta huolimatta jalo ja soveltuu erityisesti seura-, suojelu- ja palveluskoiraksi. Rottweilerin koko vaihtelee keskisuuresta suureen. Se on vankkarakenteinen koira, ei kömpelö eikä kevyt, ei myöskään korkearaajainen eikä ilmava. Rottweilerin tulee olla sopusuhtainen, tasapainoinen ja tanakka koira, jonka vahva olemus ilmentää suurta voimaa, liikkuvuutta ja kestävyyttä. Pohjimmiltaan ystävällinen ja rauhallinen, lapsirakas, kiintyvä, kuuliainen, ohjattava ja työskentelyhaluinen. Olemuksesta näkyy alkukantaisuus, käytös on itsevarmaa, lujahermoista ja pelotonta. Rottweiler tarkkailee ympäristöä hyvin valppaasti".
("rottweilerin rotumääritelmästä")

Upeasta ulkomuodostaan ja pohjimmiltaan ystävällisestä & rauhallisesta luonteestaan huolimatta rottweiler ei sovi koiraksi jokaiselle, mutta oikein koulutettuna ja kohdeltuna rottweilerista saa uskollisen kumppanin, yhtälailla seuraksi sohvalle kuin suuriin seikkailuihinkin. Aivan pelkäksi sohvan valtaajaksi rottweilerista ei kuitenkaan ole, koska se on toiminnanhaluinen ja älykäs koira, joka tarpeen tullessa keksii ei-toivottua tekemistä yli kaikkien tarpeiden, ellei muuta ole tarjolla ja oman kokemuksen mukaan myös nk. lentelee sisällä seinille jos aktivointi hetken aikaa on pelkkien lenkkien varassa. Rottweilerin kanssa voikin harrastaa melkein mitä vain, lähinnä omistajan mielikuvitus on tälle rajana. Yhteinen harrastus voi yhtälailla olla piilosta leikkiä pihamaalla, tohveleiden tuontia olohuoneessa tai pieniä tottelevaisuus-juttuja lenkin lomassa kuin treenailua palveluskoirakokeisiin, pelastuskoiratoimintaan, tokoon tai vaikkapa agilityyn. Pääasia on, että monipuolisen ja runsaan liikunnan lisäksi rottweiler saa työtä myös pääkopalleen ja sekä koiralla että omistajalla on mukavaa yhdessä.


Suhteellisen yleinen käsitys on, ettei rottweileria, varsinkaan urosta, tulisi hankkia ensimmäiseksi koiraksi. Mielestämme on kuitenkin kyse täysin yksilöistä, niin ihmisissä kuin koirissakin. Toisille rottweiler käy hyvin ensimmäiseksikin koiraksi, joillekin se ei sovi edes kymmenenneksi. Tärkeintä on käsittää millaista koiraa on ottamassa ja olla valmis ottamaan asioista selvää sekä tarvittaessa pyytämään apua. Rottweiler vaatii omistajaltaan ennenkaikkea lujahermoisuutta, päättäväisyyttä, johdonmukaisuutta, pitkä jänteisyyttä ja huumorintajua ts. reilua meininkiä, rakkautta ja rajoja sopivassa suhteessa. Rottweilerin kanssa pärjää parhaiten olemalla selkeän musta-valkoinen: mikä on kerran kielletty, on aina kielletty ja mikä taas kerran sallitaan, se sallittakoon aina. Rottweiler nimittäin muistaa yllättävän hyvin kaikki pienetkin lipsumiset säännöissä eikä häpeile käyttää näitä lipsahduksia hyödykseen myöhemmin ja/tai keksiä uusia asioita joissa kokeilla omistajansa päättäväisyyttä.

Säkäkorkeus: urokset 61-68 cm, nartut 56-63 cm. Paino: urokset n.50kg, nartut n.40kg.


Mikäli harkitset rottweilerin hankintaa suosittelemme myös, että tutustut ensin mm. seuraaviin:
- Rottweileria hankkimassa? (SRY:n sivuilla)
- Rottweilerin rotumääritelmä sekä Rottweilerin luonteen rotumääritelmä
- Suomen Rottweileryhdistyksen nettisivut
- JAU Yrjölän kirjat "Ystämme Rottweiler" sekä "Elämää Rottweilerin kanssa"
- paikallisen SRY:n alaosaston ja/tai muun koiraseuran toimintaan
- Rottweilerit KoiraNet - jalostustietokannassa

Muuta hyödyllistä luettavaa, etenkin ensimmäistä koiraa hankkivalle:
-
Miksi rotukoiran tulee olla rekisteröity? (pdf) - kirjoittanut Mia Mäkelä
- Ohjeita aloittelijalle pennun hankintaan - kirjoittanut Juha Kares
- "Tottelevaisuuskoulutus ja koiran kotikasvatus" - SPKL myy
- Koirien ruokinnan perusteita - J.A.U Yrjölä

LAJIESITTELYITÄ yms. harrastuksiin liittyvää
- Harrastuksena palveluskoira
- Pelastuskoiratoiminta
- VEPE (vesipelastuskoe)
- MEJÄ (metsästyskoirien jäljestämiskoe)
- TOKO (tottelevaisuuskoulutus) (pdf)
- AGILITY lajiesittely & lajiliitto
- Valjakkourheilu mm. canicross ja koirahiihto

- Koiranäyttelyn aakkoset
- Kennelliiton kaverikoiratoiminta
- Finnish Working Rottweiler Club

Ja vielä yksi varoituksen sana kaikille rottweilerista haaveileville:

Lauantai-illlan huumaa vuodelta 2003
Tältäkin voi näyttää kotona kun kaksi rottweileria pistää tuulemaan